Modrá poleva na dort z maršmelounů

2559

Polev na dorty existují tisíce, moje neteř ale nutně potřebovala dort šmoulí, tedy modrý. Kamarádka mi řekla, že existuje super potahová hmota na dorty buď z náhražky marcipánu nebo si ji můžete udělat doma z maršmelounů. Modrou polevu, resp.potah na dort jsme vyzkoušeli a přinášíme Vám naše postřehy. Na klasicky velký dort budete potřebovat cca ½ až ¾ balíčků modrým maršmelounů (marshmallows), 5 kostiček bílé čokolády, sušené mlého, šťávu z půly citronu, moučkový cukr, hladkou mouku a škrob (1:1) na podsypání při válení. Z vlastní zkušenosti víme, že je modrou polevu dobré malinko přibarvit modrým potravinářským barvivem. Samozřejmostí je, že pokud použijeme modré marshmallows, bude poleva modrá. Pokud koupíme jinak barevné bombony, bude dort v jejich barvě.

Osobně nemám bonbony maršmelouny ráda, ale deti to milují stejně jako jakýkoliv dost potažený modrou polevou. Hmotu dobře vyválíte a potáhnete jí celý dort, ale moc se nám nedařilo ze hmoty tvarovat. Marcipánové růžičky jsme koupili v cukrárně J

Postup:

Maršmelouny a čokoládu rozehřejeme (buď ve vodní lázni nebo v mikrovlnce), přidáme cca 1 lžíci citronové šťávy a opartně přisypáváme směs moučkového cukru a sušeného mléka 1:1. Směsi budeme potřebovat cca 150 až 200g. Elektrickým šlehačem šleháme teplou hmotu a pomalu přisypáváme směs cukru a mléka až do zhoustnutí. V případě zájmu přidáme potravinářské barvivo. Necháme trochu odpočinout a vyválíme si plát, který opatrně položíme na dort. Při válení si posypáváme směsí mouky a škrobu, ale stačí opravdu troška.

Dort pak podle fantazie nazdobíme.