Mrkev je velmi zdravá zelenina a dá se použít do i vánočního cukroví. Zajímavý recept: potřebujete jeden a půl hrnku hladké mouky, dva hrnky jemně nastrouhané mrkve, dvě lžíce tuku, dvě lžíce nastrouhaných lískových oříšků, jednu lžičku prášku do pečiva, citrónovou šťávu, trochu bílého jogurtu. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva, jemně nastrouhanou mrkví, změklým tukem, oříšky, citrónovou šťávou a jogurtem. Vypracujeme vláčné těsto. Z těsta vyválíme plát, ze kterého formičkou vykrajujeme například měsíčky. Přeneseme je na plech a upečeme do růžova.
Z mrkve si můžeme připravit také olej na opalování. Kartáčkem omyjeme mrkev – asi půl kila, osušíme ji a najemno nastrouháme. Smícháme ji s půllitrem olivového oleje. Zahříváme hodinu nad párou, pak necháme do druhého dne odstát. Olej přecedíme, přidáme pár kapek nějaké přírodní esence (podle toho co vám voní – třeba levandule, ta pomáhá při spáleninách) a asi sedm kapek jódové tinktury. Tento olej si vtíráme do pokožky před opalováním i po něm.
Pokud nejste na sladké ani vás nebaví vyvalovat se na pláži, proto ještě mrkev nemusíte zavrhovat. Udělejte si guláš: Mrkev očistěte a vcelku do poloměkka uvařte. Mezitím si připravte jíšku, do ní dejte nakrájenou mrkev a gulášové koření. Povařte. Když budete jíst jako valná většina národa – u televize, ani vám nepřijde, že jíte mrkev a ne maso. Chcete-li guláš na divoko, dejte koření zvané divočina.
A jak dostat mrkev do dětí? Na to je taková finta: využívá přirozené potřeby lidí konzumovat sladké. Pokud před svými dětmi na pár dní bezpečně schováte nejen bonbony, ale také ovoce a ovocné džusy a limonády, uvidíte, že dítko po mrkvi přece jen sáhne.
A jak dostat mrkev do pánů tvorstva? Přes řízek. Máte-li pěknou nať z domácí mrkve, rozhodně ji nevyhazujte. Do hrnku rozklepněte vajíčko, přidejte asi tak dvě lžíce piva, přidejte asi dvě lžíce polohrubé mouky, asi jedno deko droždí a rozmíchejte. Nechte na teplém místě trochu nakynout. Pak těstíčko osolte bylinkovou solí a nastříhejte do něj mrkvovou nať bez těch silnějších částí. Podle konzistence přidejte ještě buď pivo nebo mouku nebo obojí – záleží na počtu strávníků. Těstíčko by mělo být asi jako na lívance. Nalejte na rozpálený olej a osmažte. Připomíná to chutí bedlový řízek. Nemusíte partnerovi vykládat, že je to jídlo z mrkve. Sice z něj čouhají zelené části, ale taková večeře při svíčkách taky udělá své. A kdo by se v šeru díval, jestli náhodou není v řízku mrkev?
Čerpáno z knihy: Všechno je dobré