Roztroušená skleróza – léčba přírodními prostředky

194

Roztroušená skleróza je chronické onemocnění, které postihuje mozek a míchu. Myelinový obal nervových vláken je zničen a vytvářejí jizvy. Obvykle se vyskytuje u mladých lidí ve věku 15–40 let.  Někdy diagnostikována u malých dětí.

Projevy nemoci

  • Snížená zraková ostrost.
  • Necitlivost končetin, brnění.
  • Neuritida obličejového nervu.
  • Časté závratě.
  • Křeče, bolest svalů.
  • Poruchy močení a střev. Inkontinence.
  • Neurotické poruchy: únava, deprese, euforie, apatie.
  • Epileptické záchvaty.

Transplantace kmenových buněk

Nejúčinnější, ale nejdražší technologií je transplantace kmenových buněk. Kmenové buňky regenerují buňky bílé hmoty, odstraňují jizvy vzniklé v důsledku destrukce myelinu a obnovují vodivost a funkci postižených oblastí.

Tato metoda eliminuje autoimunitní T lymfocyty, které poškozují nervovou tkáň mozku a míchy. Transplantace zastavuje progresi roztroušené sklerózy na mnoho let, zabraňuje postižení pacientů.

Transplantace se neprovádí u pacientů se závažnými stádii nemoci, u nichž je nezvratně ztracena schopnost pohybu, močení a vyprázdnění střeva.

Účinnost postupu (kromě těžkých stádií) u pacientů po standardní léčbě je asi 80%.

Lidová medicína

K hlavním metodám léčby, po konzultaci s ošetřujícím lékařem může pacient přidat alternativní metody.

  1. 200 g medu smíchaného s 200 g cibule šťávy, jíst hodinu před jídlem 3 krát denně.
  2. Také se doporučuje odvar ze směsi listů hlohu a kořene kozlíka lékařského.
  3. Páteř můžete třít mastí z včelího jedu dvakrát denně.
  4. Je velmi užitečné pít kozí mléko třikrát denně. Obzvláště dobré je mléko těch koz, které jsou krmeny větvemi jilmu, vrby, kalina, břízy a dalších stromů.

Dieta

Pacient s roztroušenou sklerózou by měl mít vyváženou stravu.

Je nutné jíst:

  • čerstvé ovoce a zeleninu;
  • potraviny s vysokým obsahem kyselin (zejména linoleové): ořechy, rostlinný olej, rostlinný margarín, celozrnné obiloviny a výrobky z nich;
  • potraviny bohaté na rostlinnou vlákninu;
  • ve stravě by mělo být dostatečné množství rostlinných bílkovin.

Nedoporučuje se jíst:

  • konzervované potraviny;
  • potraviny bohaté na rostlinné tuky (mastné vepřové maso a ryby, tučné klobásy, droby, mastné sýry, máslo a arašídové máslo, vejce, kaviár);
  • nesmí se pít alkohol.