Roztroušená skleróza je chronické onemocnění, které postihuje mozek a míchu. Myelinový obal nervových vláken je zničen a vytvářejí jizvy. Obvykle se vyskytuje u mladých lidí ve věku 15–40 let. Někdy diagnostikována u malých dětí.
Projevy nemoci
- Snížená zraková ostrost.
- Necitlivost končetin, brnění.
- Neuritida obličejového nervu.
- Časté závratě.
- Křeče, bolest svalů.
- Poruchy močení a střev. Inkontinence.
- Neurotické poruchy: únava, deprese, euforie, apatie.
- Epileptické záchvaty.
Transplantace kmenových buněk
Nejúčinnější, ale nejdražší technologií je transplantace kmenových buněk. Kmenové buňky regenerují buňky bílé hmoty, odstraňují jizvy vzniklé v důsledku destrukce myelinu a obnovují vodivost a funkci postižených oblastí.
Tato metoda eliminuje autoimunitní T lymfocyty, které poškozují nervovou tkáň mozku a míchy. Transplantace zastavuje progresi roztroušené sklerózy na mnoho let, zabraňuje postižení pacientů.
Transplantace se neprovádí u pacientů se závažnými stádii nemoci, u nichž je nezvratně ztracena schopnost pohybu, močení a vyprázdnění střeva.
Účinnost postupu (kromě těžkých stádií) u pacientů po standardní léčbě je asi 80%.
Lidová medicína
K hlavním metodám léčby, po konzultaci s ošetřujícím lékařem může pacient přidat alternativní metody.
- 200 g medu smíchaného s 200 g cibule šťávy, jíst hodinu před jídlem 3 krát denně.
- Také se doporučuje odvar ze směsi listů hlohu a kořene kozlíka lékařského.
- Páteř můžete třít mastí z včelího jedu dvakrát denně.
- Je velmi užitečné pít kozí mléko třikrát denně. Obzvláště dobré je mléko těch koz, které jsou krmeny větvemi jilmu, vrby, kalina, břízy a dalších stromů.
Dieta
Pacient s roztroušenou sklerózou by měl mít vyváženou stravu.
Je nutné jíst:
- čerstvé ovoce a zeleninu;
- potraviny s vysokým obsahem kyselin (zejména linoleové): ořechy, rostlinný olej, rostlinný margarín, celozrnné obiloviny a výrobky z nich;
- potraviny bohaté na rostlinnou vlákninu;
- ve stravě by mělo být dostatečné množství rostlinných bílkovin.
Nedoporučuje se jíst:
- konzervované potraviny;
- potraviny bohaté na rostlinné tuky (mastné vepřové maso a ryby, tučné klobásy, droby, mastné sýry, máslo a arašídové máslo, vejce, kaviár);
- nesmí se pít alkohol.